None
Posted: 17 oktober 2018

Virkesbörsens VD blir årets unga pionjär och prisas av kungen

Igår hölls finalen av H.M. Konung Carl XVI Gustafs pris ”Årets nybyggare”, ett pris som delas ut till företagare med utländsk bakgrund. Evenemanget hölls på Kungliga slottet med Konungen själv som prisutdelare. Virkesbörsens VD Adam Aljaraidah hade tidigare utsetts till ”Årets Unga Pionjär 2018” i Stockholm och kunde lämna finalen med samma titel för hela Sverige.  

Genom sitt företag Virkesbörsen vill Adam skapa en mer transparent, rättvis och effektiv virkesmarknad. Skogen är en del av Sveriges ryggrad och komer att spela en allt viktigare roll i omställningen till en hållbar bio-ekonomi. På Virkesbörsen kan skogsägare och virkesköpare enkelt nå ut till hela marknaden och få den hjälp de behöver för att göra bra virkesaffärer. 

Pristagarna erhåller utmärkelserna för sina bedrifter som företagare och ledare. De har alla inom sina respektive områden visat på innovation och drivkraft. Pristagarna är goda förebilder för såväl andra personer med utländsk bakgrund som för svenskt näringsliv. 

– Årets finalister visar vilken innovationskraft och bredd det finns bland företagare med utländsk bakgrund i Sverige. Det är oerhört härligt att se att det finns så många duktiga entreprenörer vars företag har en stark tillväxt. En kraft att räkna med när det gäller Sveriges framtida konkurrenskraft. Det är med stor glädje som vi delar ut H.M Konung Carl XVI Gustafs pris Årets Nybyggare till företagare som är framgångsrika och utgör mycket goda förebilder. Priset är en hyllning till alla som kommer till Sverige och väljer att starta ett nytt företag, säger Rafael Bermejo, ständige sekreterare i Nationella nomineringskommittén för H.M. Konung Carl XVI Gustafs pris Årets Nybyggare 

Virkesbörsen startades 2015 som en prisjämförelse för virke. Plattformen har vuxit succesivt och är nu en digital marknadsplats för skogsråvara och erbjuder skoglig rådgivning. Virkesbörsens vision är att tillgängliggöra världens viktigaste råvara för att realisera skogens fulla potential.

– Jag är otroligt glad och tacksam för utmärkelsen! Det betyder att fler ser värdet av en öppen och transparent marknad för skogsråvara. Det kommer att spela en avgörande roll när vi ska ställa om till ett hållbart samhälle och stävja klimatförändringarna, säger Adam Aljaraidah, VD Virkesbörsen 

Vinnarna i Sverige utses av en extern oberoende nomineringskommitté som består av ordförande Björn Eriksson (f.d Landshövding Östergötlands län), ständige sekreterare Rafael Bermejo (Direktör, ordf. Stiftelsen IFS, Gustav Douglas (ordf. Lautor), Gunvor Engström (f.d Landshövding Blekinge län), Salvatore Grimaldi (ordf. Grimaldi Industrier), Ali Karimi (ordf. Pars Gruppen), Silla Levin (Vd Forsman & Bodenfors), Göran Lundwall (Vd Almi Företagspartner), Lena Olving (Vd Mycronic AB), Björn Rosengren (f.d Näringsminister, f.d landhövding Norbottens län), Anna Ryott (Summa Equity), Nyamko Sabuni (Executive Vice President Sustainability, ÅF AB), Azita Shariati (Vd Sodexo Norden), Mats Torstendahl (vVd SEB samt Chef för division Företag & Privatkunder). 

Årets Unga Pionjär, Motivering 

– Adam Aljaraidah är uppvuxen i en miljö som med stor sannolikhet kunde ha fört in honom på en helt annan bana. Men Adam drömde om att utbilda sig och bryta upp. Adam visste överhuvudtaget inte om att den fanns, högskolan han skulle börja på. Trots sin utbildning var det svårt för honom att få ett arbete. Adam antar gärna utmaningar och har valt att förändra en mycket traditionell bransch. En bransch där personer med utländsk bakgrund inte är vanligt förekommande.
Adam erhåller utmärkelsen Årets Unga Pionjär för sin djärvhet och målmedveten som har tagit honom dit han är idag. Adam är en förbild för många unga i socialt utsatta områden – en näringslivets Zlatan.