Virkesbörsen 2020 – året som gått

Hej kära medlemmar,
Det har blivit hög tid att sätta punkt för 2020, detta märkliga år. Året blev inte riktigt som någon tänkte sig överhuvudtaget. Förändrade rutiner, nya vanor, beteenden och en samhällsomställning som vi aldrig tidigare skådat. Men ändå har livet fortsatt att rulla på och Under det gånga året har det hänt massvis med spännande saker hos oss. I denna ”krönika” så tänkte vi berätta lite om vad som hänt under det gånga året och lista lite höjdpunkter.
Våra tjänster
I mitten av mars månad, närmaste bestämt den 10:e så lanserade Virkesbörsen sin efterlängtade tjänst ”Primakund”. En förbättrad prisjämförelse där alla våra medlemmar kan jämföra virkespriser i alla Sveriges 290 kommuner för att enklare få en snabb överblick. Utöver detta så får du som Primakund även en bättre överblick om hur många företag och individuella köpare som finns i just din kommun.
Utvecklingen av vårt Primakundserbjudande slutade dock inte där och vi lanserade en ny tjänst i slutet av november, Värdera ditt virke. Nu kan du som skogsägare även värdera ditt virke och följa värdeutvecklingen på din skog. Genom att fylla i dina avdelningar och dina skogliga åtgärder från till exempel din skogsbruksplan, så får du en bättre överblick om kassaflödet de kommande åren. Utöver detta så kommer du även att notifieras när det sker prisförändringar i just ditt område och du kan på så sätt följa ditt virkespriser när det går upp eller ner.
Vill du pröva på Primakund och tjänsterna vi anger ovan? För några dagar sedan skickade vi ut ett mail med en liten julklapp där alla våra medlemmar kan pröva på 1 månad gratis Primakund eller få 20% på helårs prenumerationen. Klicka här, fyll i din information, välj prenumerationslängd och ange koden JULKLAPP för att ta del av erbjudandet.
Under 2020 har rekordmånga skogsägare använt vår marknadsplats för att sälja sitt virke. Återkopplingen från våra kunder har minst sagt varit imponerande och det är vi jätteglada över. Virkesbörsen har tack vare sin utmärkta service, snabba återkoppling och effektiva administrering bidragit till att underlätta och säkerställa att våra kunder fått rätt virkespris vid sin virkesaffär.
Flera av dessa skogsägare valde att ställa upp som referenser och du kan genom att klicka nedan för att höra hur det gick för dom. Exempelvis kan du höra hur det gick för Kalle som precis hade köpt skog och blivit skogsägare med sin kompanjon Bengt. När de skulle avverka och sälja virke i Gagnef Kommun behövde de nå ut till alla potentiella köpare för att säkerställa rätt virkespris! De fick in flera anbud och det skiljde sig väldigt mycket mellan högsta och lägsta anbud! – Hör flera skogsägare berätta nedan.
Oavsett om du är en privat skogsägare eller en myndighet så finns Virkesbörsen där för dig. Ett strålande exempel på detta är Svenska Kyrkan som varit en kund hos oss sedan 2018 och som kontinuerligt lägger upp nya annonser på Virkesbörsen. Ett annat exempel är att 15 kommuner sålde sitt virke på Virkesbörsen under 2020.
Hur ser fördelningen ut på olika skogsägare undrar ni säkert? Jo majoriteten av virket som säljes på Virkesbörsen kommer från enskilda skogsägare (69%) medan resterande del kommer från kommuner, länsstyrelser, statensfastighetsverk och Svenska kyrkan.
Responsen från våra kunder är också någonting vi tar på allra största allvar, detta är en viktig puzzelbit för oss, så att vi hela tiden kan förbättra vår produkt och våra erbjudanden. Så fortsätt att höra av er, det uppskattar vi!
Digitala skogsägarkvällar
På grund av pandemin fick hela världen hitta nya sätt och nya kanaler för att fortsätta träffas, utbyta kunskap och information. Detta gäller självklart också Virkesbörsen. Vi valde att tidigt ställa om till digitala skogsägarkvällar där vi bjöd in alla våra medlemmar tillsammans med våra samarbetspartners inkl. deras kunder för att dela med oss av kunskap och information på ett säkert och smidigt sätt. Våra digitala skogsägarkvällar vart snabbt en succé och hittills har flera tusen svenska skogsägare varit med på våra kvällar.
Totalt har vi haft ca 8 digitala skogsägarkvällar under 2020 och dessa har vi anordnat tillsammans med Danske Bank, SEB, Swedbank, Landshypotek, Ludvig & Co, Swedbank Gotland och Skogsstyrelsen. Utöver detta har vi även haft samarbetspartners i form av STHIL som var med och delade ut två motorsågar under två digitala skogsägarkvällar. Alla dessa digitala skogsägarkvällar är inspelade och kan hittas här.
Skogskompis & Virkesstudion
Parallellt med vår ”ordinarie” verksamhet på Virkesbörsen så har vi även två Webbserier där vi aktivt publiceras delar med oss av information och kunskap till alla Sveriges skogsägare. Dessa Webbserier som ni säkert känner till har vi kallat för Virkesstudion och Skogskompis. Under året har vi haft massor av reportage, möten och inslag. Vi har dessutom fått en samarbetspartner i Ludvig & Co som tillsammans med Virkesbörsen och Tidningen skogen presenterar Virkesstudion.
Tre av våra favoritavsnitt från Virkesstudion under 2020 har varit följande. Virkesstudion #32 – Skoglig arbetskraft, där Per Hedberg intervjuade Håkan Buskhe som är VD på FAM. Där berättade han hur FAM jobbar med bland annat beredskapslyft inom skogen och hur viktigt det är för branschen att nå ut och informera om skogliga jobb till den framtida arbetskraften.
Ett annat viktigt avsnitt var Virkesstudion #40 – RASE och Viltvård där Carl Johan Moberg och Per Hedberg träffade Bengt Ek, från tidningen Skogen och Viktor Ånestam från Ludvig & Co som delade med sig av sina kunskaper och tips kring ämnet. Sist men inte minst så fick vi även intervjua Katarina Levin, VD för Setra och få en nulägesrapport, men även lyssna till hur hon tänker kring strukturaffärer i sågverksbranschen.
Utöver detta har även Carl Johan Moberg agerat Skogskompis i vår andra webbserie (Skogskompis) och här är tre inslag som han vill lyfta under 2020.
Ekoparken i Omberg, här träffar Carl Johan både Louise Åkerstedt och Christer Samuelsson som jobbar på Sveaskog och arbetar med förvaltningen av Ekoparkerna. Samtidigt så lyfter Skogskompis fram vilka fina naturvärden som finns tillgängliga för allmänheten och vikten av att komma ut mellan varven.
Ett annat intressant inslag var när han fick besöka STHIL och träffa Nicklas Zetterberg som demonstrerade deras senaste såg, MS-400 C. Denna motorsåg var vid tillfället inte ens släppt på den svenska marknaden, men STHIL valde ändå att dela ut den i en av våra digitala skogsägarkvällar som dom var med och sponsrade.
För att knyta ihop säcken på 2020 passade Skogskompis även på, i år, att träffa jägmästarstudenterna från SLU som säljer julgranar runt om i Stockholm och höra vad dom hade att säga samt dela med sig av tips och hur man sköter sin julgran.
Marknadsinformation
Under 2020 har vi dessutom gjort om våra tidigare nyhetsbrev och bytt ut dom mot vad vi valt att kalla för marknadsbrev och marknadsinformation. Varje månad skickar vi nu ut kartor och en lista med hur just massavedspriset och timmerpriset har förändrats i din kommun.
Utöver detta tillhandahåller vi även Virkesprinsindikatorn som också den, släpps varje månad och visar vart virkespriset är på väg. Kartorna och listan tillsammans med Virkesprinsindikatorn har verkligen varit ett uppskattat initiativ och feedbacken från våra medlemmar har varit överväldigande. Detta känns självklart extra roligt då vi hela tiden vill förbättra våra tjänster och förenkla för dig som medlem.

Tack från oss!
Har ni nått hela vägen hit? Tack! När vi lanserade Virkesbörsen 2017 fick vi av olika anledningar höra att detta aldrig skulle funka. ”Det funkar aldrig” fick vi ofta höra. Men vår vision är att skapa en transparent, lönsam och effektiv virkesmarknad fortsatte.
Detta som vi berättar i dina krönika hade aldrig varit möjligt utan er. Vi vill innan vi avslutar bara säga tack för att ni stöttat oss, hejat på oss och använt våra tjänster. Vi ser fram emot att träffa alla er under 2021 på Virkesbörsen och med det vill vi hela teamet på Virkesbörsen önska dig en God Jul och ett Gott Nytt År.