Alla nyheter /
Kvartalsjämförelse
/ Virkesbörsens Kvarta...

Virkesbörsens Kvartalsjämförelse kv1 2021
Vi på Virkesbörsen verkar för en mer transparent och effektiv virkesmarknad. Varje kvartal sammanställer vi därför en rapport som jämför hur det går för företag verksamma i skogsindustrin. I rapporten redovisas data som jämförs både på grupp och jämförbar produktnivå. Produktnivåerna är kategoriserade utifrån massavedskonsumenter, skogskooperativ/skogsägarföreningar, sågtimmerkonsumenter samt företag som äger skog och bedriver skogsskötsel.
Sammanfattning – Virkesmarknaden kv1 2021
- Coronapandemin har färgat utvecklingen i världens ekonomier sedan våren 2020 och påverkar även virkesmarknaden. I spåren pandemin ser vi en byggboom som driver efterfrågan på sågade trävaror och på den amerikanska marknaden har priserna rusat. Virkespriserna på sågtimmer har stigit succesivt varje månad under kv1.
- Under kvartal 1 fortsatte massavedspriserna att sjunka i landets samtliga regioner. Men! Massavedsmarknaden har stabiliserats och i april höjde Södra, som första aktör, priserna på massaved.
- Ska man tro på de framåtblickande indikatorerna ser trenden med stigande virkespriser ut att hålla i sig. Men osäkerheterna kring effekterna av pandemin, valutor med mera gör framtiden svårnavigerad.
- Säkert är dock att utvecklingen skiljer sig mycket åt mellan olika virkesköpande bolag och skogsägare gör väldigt klokt i att konkurrensutsätta sitt virke för att nå alla potentiella köpare.
- Virkesbörsen märker av ett växande intresse och ett ökande engagemang kring olika aktiviteter i skogsbruket och många skogsägare har åtgärder de vill och behöver få utförda.
- Sammantaget finns nu goda möjligheter för skogsägare med slutavverkningsmogen att göra historiskt bra affärer. Klenare gallringar går trögare men kanske fortsätter det att ljusna över sommaren. Beroende på granbarkborrens härjningar såklart.
Sammanfattning – Skogsföretagens utveckling kv1 2021
- Den kraftigt ökande efterfrågan på sågade trävaror återspeglar sig i sågverkens marginaler (och till viss del i priserna för sågtimmer) som stiger kraftigt under kv1 2021. Den genomsnittliga lönsamheten steg till 19% i kv1 jämfört med 5% under 2020. En otrolig utveckling och historiskt höga marginaler för sågverken.
- Även massavedsförbrukarna vänder uppåt under årets första kvartal, med undantag för skriv- och tryckpappersproducenterna. Digitalisering och fallande annonsvolymer gör att efterfrågan på skriv- och tryckpapper viker kraftigt. Digitaliseringen har accelererat under pandemin.
- Generellt ser det skogsindustriella klustret ut att klara krisen bättre än den makroekonomiska utvecklingen. Virkesprisindikatorn visar på en snabb och V-formad återhämtning på virkesmarknaden även om det finns gott om risk i systemet.
- Enligt de makroekonomiska prognoserna ska ändå konjunkturen bottna ut under 2020 för att återvända till tillväxt under 2021. Kina var tillbaka i tillväxt redan under kv2 2020 vilket skänker en viss förtröstan.
- Ett antal strukturförändringar i Sågverkssverige har genomförts under 2020 och 2021 med fortsatt konsolidering som följd. Även inom massaindustrin görs strukturförändringar. Kombinerat med växande debatt om skogens roll för biologi och klimat kan vi nog se fram emot stora förändringar på virkesmarknaden.
Förändrade virkespriser – varje månad exklusivt hos Virkesbörsen


Virkesbörsens Virkesprisindikator – exklusivt hos Virkesbörsen

Makroekonomisk utblick – förbättrade prognoser för 2021

- Den makroekonomiska utblicken färgas otroligt mycket av den pågående Coronapandemin och den ”beordrade” lågkonjunkturen. Osäkerheten i prognoserna bör därför ses som extra stora.
- Konjunkturinstitutet ser dock ljusare på den ekonomiska tillväxten för 2021 som skrivs upp något. Tillväxten för 2022-2024 är i princip oförändrad.
- Det blev recession 2020 men att det vänder tydligt uppåt under 2021. Olika ekonomier befinner sig i olika stadier av pandemin och deras tillväxt färgas därefter.
- Ekonomiska rapporter från olika länder har ändå visat på positiva signaler och snabb återhämtning.
Utveckling av rörelseresultat per produktområde (Skogsindustriella bolag)

- Efter en tydlig nedgång under 2020 har samtliga produktområden, pandemin till trots, vänt lönsamhetskurvorna uppåt under kv1 2021.
- Lönsamheten för skog/skogsbrukare generellt på hög nivå. Åtminstone mätt som operativ rörelsemarginal. Marginalen för är skogsägare förhållandevis stabil jämfört med övriga produktområden.
- Massavedsförbrukarna tyngs av sjunkande lönsamhet för skriv- och tryckpappersproducenter. Coronan har accelererat digitaliseringen tvärs genom samtliga åldersgrupper.
- Sågverken är för första gången sedan 2009 mer lönsamma än massavedsförbrukarna. Det råder byggboom och historiskt stor efterfrågan på sågade trävaror, även globalt.
- Även skogsägarföreningarna vände uppåt under kv1 2021. Det är drivet av kraftig förbättring för Södra Cell.
Rörelseresultat på gruppnivå (Skogsindustriella bolag)

- Lönsamheten vände uppåt för det skogsindustriella klustret i kv1 2021. Pandemin till trots upplever skogsindustrin medvind just nu. Det är speciellt tydligt för sågade trävaror där sågverkens marginaler ligger runt 20% för kvartalet.
- Pandemin har drivit på digitaliseringen och accelererat nedgången i efterfrågan på skriv- och tryckpapper. Det gjorde att Stora Enso valde att stänga Kvarnsvedens pappersbruk.
- Holmen Papper gjorde återigen förlust i kv1 och det ökar nog sannolikheten för fler neddragningar. Kanske ser vi rent av fler stängningar innan årets slut?
- Resultatutvecklingen 2019 blev dramatisk för många bolag. Utvecklingen blev snabbare sämre för sågverken medan papper och kartong hittills har klarat nedgången bättre ur ett marginalperspektiv.
- En utav de mer dramatiska förändringarna ser vi i Södra Cell som sett marginalen gå från 30% under 2018 till -10% för kv4 2020. Det svänger fort i skogsindustrin. Vilket exemplifieras genom att Södra Cell nu återigen visar positivt resultat.
- Virkesmarknaden fortsätter att slitas isär. Med kraftigt stigande marginaler för sågverken medan marginalerna sjunkit för några massavedsförbrukare. Det återspeglar sig tydligt även i virkespriserna.
Försäljning – gruppnivå (Skogsindustriella bolag)

- Var i konjunkturen befinner sig bolagen och svensk skogsindustri?
- Siffrorna för BillerudKorsnäs sticker ut pga. förvärv. Genomsnittlig tillväxt 2020 vs. 2009 utan Billerudkorsnäs landar på 4%.
- Avveckling av Ortviken tynger SCA:s försäljningsutveckling kv1 2021 vs. Kv1 2020.
- Det rådde högkonjunktur i svensk skogsindustri med rekordhögt pris på exempelvis massa under 2018. Nu är konjunkturen på väg uppåt drivet av en historisk stark efterfrågan på sågade trävaror.
- Osäkerhetsfaktorer är fortfarande väldigt stora. Eftersom den svenska skogsindustrin är kraftigt exportberoende kan förändringar i valutakurser till följd av politiska beslut komma snabbt eftersom det globala politiska läget präglas av enorm osäkerhet.
Försäljning – gruppnivå Utveckling av försäljning (Skogskooperativ/skogsägarföreningar)

- 2020 blev på många sätt ett turbulent och utmanande år. Men sett i backspegeln blev det ändå ett bra år för sågverk och skogsägare. Värre blev det för massaproducenter som led under låga massapriser och en valuta som gick åt ”fel håll”.
- Det blev extra tydligt för Södra, som såg försäljningen tyngas av nedgången för Södra Cell. Däremot lyckades sågverkssidan parera nedgången på ett elegant sätt.
- Södra Cell återvände till lönsamhet under kv1 2021 och Södra Wood gjorde rekordresultat. Det kanske borgar för positiv försäljningsutveckling under 2021?
- För Mellanskog som saknar direkt exponering mot marknadsmassa blev 2020 ändå ett förhållandevis stabilt år.
- Norra Skog inte inkluderat i grafen för 2020.
Utveckling av rörelseresultat (Skogskooperativ/skogsägarföreningar)

- Lönsamheten för de svenska skogsägarföreningarna är tydligt cyklisk med stor variation i lönsamhet.
- Konjunkturen mattades tydligt av under 2019/2020 vilket resulterade i att skogsägarföreningarna marknadsanpassade (läs sänkte) sina prislistor vid flera tillfällen.
- I spåren av sjunkande massapriser och starkare Krona såg Södra lönsamheten sjunka under 2020. Resultatet för kv1 2021 var dock starkt med en tydlig vändning för Södra Cell och rekordresultat för Södra Wood.
- Mellanskog rapporterar stabilt resultat för kv1 2021 i linje med 2020.
- Norrskog och Norra Skogsägarna har fusionerat till Norra Skog som redovisar ett negativt resultat 2020 drivet av bland annat fusionskostnader.
Försäljningsutveckling (Massavedskonsumenter)

- Den ekonomiska nedgången i spåren av pandemin drabbar producenter av skriv- och tryckpapper extra hårt som drabbas av minskade upplagor till följd av krympande annonsvolymer och digitalisering.
- Det blev extra tydligt när Stora Enso valde att stänga Kvarnsvedens pappersbruk
- Ökad E-handel kräver mer transportförpackningar vilket är positivt för de svenska producenterna av förpackningspapper av olika kvalitéer.
- Samtliga jämförda massavedsförbrukare såg försäljningen krympa 2020 jämfört med 2019.
- För avsalumassa nådde priserna rekordnivåer under 2018 men har sedan dess sjunkit. En fördelaktig kronkurs bidragit positivt. Dessvärre tyngder Kronans förstärkning de exportorienterade bolagen.
- Under kv1 2021 verkar dock marknaden vänt, åtminstone för marknadsmassa och Södra har höjt (läs marknadsanpassat) priserna.
Utveckling av rörelseresultat (Massavedskonsumenter)

- Det fjärde kvartalet 2020 blev ingen munter läsning för massavedsförbrukarna och marginalerna sjönk på bred front. Även om Coronakrisen påverkar de olika massavedsförbrukarna olika tyngdes det fjärde kvartalet också av valutaeffekter. Underhållsstopp anges också som anledning till sjunkande marginaler.
- Södra Cell vände förlust i kv4 2020 till vinst kv1 2021. Förbättrad marknad och valuta låg bakom resultatet som också medförde att Södra höjde priserna på massaved från skogsägarna.
- För Holmen Papper sjönk marginalerna dramatiskt under kv2 2020 till följd av kraftigt sjunkande efterfrågan på papper. Efterfrågan var drygt 30 procent lägre än motsvarande period 2019 som en följd av Covid-19. Holmen Papper såg dock en stark återhämtning under kv3. Men bara för att se marginalen vika till negativ igen under kv4 och den trenden fortsatte in i 2021.
- Den viktade lönsamheten för de industriella aktörerna som konsumerar massaved vände uppåt under kv1 2021. Kartong och marknadsmassa tillhör vinnarna medan skriv- och tryckpapper lider av sjunkande efterfrågan.
Försäljningsutveckling (Sågverk)

- Ingen har nog undgått ”virkesbristen” i bygghandeln och den kraftiga ökningen i efterfrågan av sågade trävaror.
- Efterfrågan på sågade trävaror blev stark under 2020 och försäljningen växte. Holmens dramatiska tillväxt beror på förvärvet av Martinsons samt en tydlig tillväxt även innan det.
- Högre priser och volymer bidrog positivt till utvecklingen av försäljning av sågade trävaror under 2018.
- Skogsägare har därför just nu potentiellt mycket att vinna på att konkurrensutsätta sitt virke för att säkerställa att man når rätt köpare.
Utveckling av rörelseresultat (Sågverk)

- Lite oväntat har pandemin lett till ett uppsving för sågade trävaror och efterfrågan är historiskt god. Det har lett till kraftigt förbättrad lönsamhet för de jämförda bolagen.
- Coronakrisen påverkar sågverken olika beroende på marknadsexponering och produktmix. Svensk bygghandel går bra och Kina har återhämtat sig snabbt efter krisen. USA går som tåget med fyrdubblade priser på vissa sortiment.Länderna i Mellanöstern är olika påverkade i efterfrågan av sågade trävaror.
- Andra globala handelsflöden är också påverkade av Coronan vilket gör bilden ännu mer komplex.
- Sågverksföretagen är tydligt cykliska och vi ser ni historiskt hög efterfrågan och prisnivåer därefter. Sågverksföretagen är ofta tydligt exportorienterade och missgynnas av en starkare Krona.
- Den gynnsamma sågverkskonjunkturen kan ge väldigt bra för slutavverkningar just nu.
Försäljningsutveckling (Skog och skogsskötsel)

- För 2020 anger Sveaskog att priserna på skogsråvara minskade med i genomsnitt nio procent och de totala leveransvolymerna minskade med en procent.
- Även Holmen Skog såg sjunkande försäljning 2020.
- Skog och skogsskötsel är en tämligen stabil verksamhet och tyvärr finns bara Holmen Skog och Sveaskog att tillgå för löpande finansiell rapportering över en längre tidsperiod.
- Uttag, priser på massaved och sågtimmer är de främsta drivkrafterna bakom förändringar i försäljning eftersom dessa bolag ofta har en långsiktig strategi kring sin skogsskötsel och sina avverkningsnivåer.
- Externa faktorer som väder och årstider påverkar möjligheten till avverkningar och för årets tre första kvartal rapporterades om svårigheter och begränsningar just därför.
Utveckling av rörelseresultat (Skog och skogsskötsel)

- Holmen anger att god efterfrågan på sågtimmer fick priset att stiga medan marknaden för massaved var stabil under kv1.
- Detta rimmar väl med det vi ser på Virkesbörsen. Stigande priser på sågtimmer medan massaveden har det tyngre.
- Det gör att skogsägare med slutavverkningsmogen skog kan göra historiskt bra affärer medan klenare gallringar inte röner lika stort intresse.
Produktnivåerna är kategoriserade utifrån massavedskonsumenter, skogskooperativ/skogsägarföreningar, sågtimmerkonsumenter samt företag som äger skog och bedriver skogsskötsel.
Trevlig läsning!