Virkesprisindikatorn för augusti 2021 och Virkesbörsens marknadskrönika
För att se hur Virkesprisindikatorn utvecklades i juli och läsa Virkesbörsens marknadskrönika behöver du vara medlem. Men det är gratis att bli medlem. Är du redan medlem loggar du in nedan. Mycket nöje!
Denna artikel är exklusiv för våra medlemmar.
Trendbrott i Virkesbörsens Virkesprisindikator: VPI i augusti backar från 103,87 till 103,85. Värt att notera är att det är fortsatt högtryck i landets byggvarubutiker och prishöjningar på sågtimmer skedde under augusti från flera stora svenska skogsbolag.
Vi följer utvecklingen med spänning och sammanställer varje månad en indikator åt landets skogsägare, som just nu har unika möjligheter framför sig.

Virkesprisindikatorn för augusti 2021
Virkesprisindikatorn:
Efter att ha stigit sedan förra sommaren sjönk Virkesprisindikatorn i augusti. Det betyder att sannolikheten för sjunkande virkespriser ökade i augusti. Nedgången kommer efter att USA-marknaden för sågade trävaror sjunkit tillbaka kraftigt sedan toppnoteringarna i maj. Tillsammans med att ett antal andra viktiga exportmarknader som mjuknat efter sommaren.
Som skogsägare finns fortfarande goda möjligheter att ta del av fortsatt höga virkespriser men man bör inte vänta för länge om man har avverkningsmogen skog. Risken finns att virkespriserna kan komma att sjunka mer dramatiskt. Det är ett trendbrott på virkesmarknaden som rört sig stadigt uppåt sedan nedgången i början av pandemin.
Trots det ser det ut att bli en stark höst för slutavverkningar med mycket stor efterfrågan på sågtimmer. Skogsägare som vill vara med och ta del av rekordpriser på virke gör rätt i att konkurrensutsätta sina avverkningar nu snarare än senare. Sågverkens orderböcker skapar en eftersläpning till skogsägarna vad gäller prissättning på virke.
Efterfrågan och försörjningssituation skiljer sig mycket åt mellan olika köpande bolag och skogsägare gör klokt i att konkurrensutsätta sitt virke för att säkerställa att man når alla potentiella köpare.
Virkesprisindikatorn sjönk till 103,85 i augusti, från 103,87 i juli*.
BNP-utveckling:
Tidiga makroekonomiska indikatorer pekar nu på en avmattning i tillväxten efter boomen i spåren av Corona.
Valutor:
Kronan försvagades mot jämförda handelsvalutor i augusti.
Virkesbörsens tips till våra medlemmar
Vi på Virkesbörsen vill passa på att tipsa våra medlemmar/kunder inför hösten!
Vi vill återigen slå ett slag för att vara aktiva inom sitt skogsbruk, då vi vet att det lönar sig. Därför skulle vi återigen vilja understryka vikten av att vara aktiv och konkurrensutsätta din skog om du ändå tänkt avverka under hösten.
Klicka på knappen nedan om du vill ha hjälp med din annons!
Virkesbörsens marknadskrönika – Är det nu det vänder?
För den första gången på 1,5 år så sker ett trendbrott i Virkesprisindikatorn vilket föranleder tankar så som ”Är det nu det vänder?” ”Är rallyt över?” ”Borde inte priserna komma upp lite till?”
Självklart är detta legitima frågor och tro mig, jag får in ett tjugotal samtal i veckan som just tar upp dessa frågor/tankar från olika skogsägare runt om i landet. Tyvärr har jag inget bra svar på dessa frågor. Virkesprisindikatorn sjönk från 103,87 till 103,85 vilket inte är speciellt mycket, men likväl en minskning från tidigare nivåer.
-Men Södra gick ju ut och höjde sina priser den 27:e augusti, eller hur?
-Höjde inte Holmen och Stora Enso sina priser under augusti också?
Detta är hypotetiska frågor, som jag är övertygad att många kommer att fundera över, även om Virkesprisindikatorn ”faller”. Precis som vi tidigare förklarat angående Virkesprisindikatorn så är det just en indikator som är till för att ge en överblick/vägvisning vart virkesmarknaden är på väg. Flera skogsägare har hört av sig om berättat att dom läst om Karl Hedin tidigare, i början av sommaren och vad han trodde ang. prisutvecklingen på virkesmarknaden. Jag säger inte att han hade fel i sak, men vi har efter hans artikel sett att flera svenska bolag höjt sina listpriser, vilket även skedde under augusti månad.
Precis som jag skrev i den tidigare krönikan så kommer utbudet på marknaden att bli enormt, så fort dom första prissänkningarna inträffar, och då kan det eventuellt bli ännu svårare att sälja just din skog, då du måste konkurrera med andra skogsägare som gått i precis samma tankar, att pricka den berömda toppen.
Vad kan vi dra för slutsats av det nuvarande läget? Personligen så skulle jag hävda att om du har slutavverkningsmogen skog och går i tankar på att sälja, bör du agera omgående. Se till att vara lite ”om dig och kring dig” och konkurrensutsatt och ta in anbud från så många köpare som möjligt. Det gör verkligen stor skillnad, tro mig!
Förändrade virkespriser – varje månad exklusivt hos Virkesbörsen


Aktuellt i skogen med Ludvig & Co
Perioden september-oktober
På Ludvig & Co hjälper jag bland annat mina kunder att räkna på skogsinvesteringar. Det är inte alltid så lätt då det finns många parametrar att ta hänsyn till. En av de största faktorerna som påverkar investeringens lönsamhet är fastighetsvärdet och dess utveckling. Därför följer jag rapport om skogsmarkspriser från oss på Ludvig & Co. Rapporten kommer ut två gånger per år, en helårsrapport i januari och en halvårsrapport i augusti. Här presenteras aktuella skogsmarkspriser i kr per m3sk samt kr per hektar. Rapporten släpptes den 26 augusti och ni hittade den genom att följa länken.
Min känsla var en fortsatt prisökning men att ökningen skulle bli så pass stor i stora delar av Sverige hade jag inte vågat tro. Mätt i kronor är det den kraftigaste prisstegringen sedan starten av våra mätningar.
I södra Sverige där jag själv håller till steg priset hela 16,6 % till 830 kr per m3sk, ser vi till kr per hektar är snittpriset på 126 000 kr vilket är en ökning på 10,8%.
I mellersta Sverige visas en uppgång likt södra Sverige på 16,7 % till 570 kr per m3sk, ser vi till kr per hektar är snittpriset 84 000 kr, vilket motsvarar en ökning på 19,9 %.
I norra Sverige är ökningen däremot inte alls på samma starka nivå. Här steg genomsnittspriset första halvåret 0,7 % till 302 kr per m3sk. Gällande snittpris per hektar såg vi en ökning på 0,8% till 30 000 kr per hektar. Här finns det dock en reservation där många fastigheter kontrakterades i norr efter halvårsskiftet och är därmed inte med i statistiken. Inkluderar vi dessa priser ser vi en större ökning i norr.
Nyfiken på våra fasligheter som finns ute för försäljning? Följ länken
För er jägare i norr är älgjakten i full gång, mellersta och södra Sverige får vänta tills den 8 oktober. För er skogsägare är jakten en årlig inkomstkälla att värna om. Är du nyfiken eller vill du utvärdera er ekonomiska potential inom jakt, kan ni alltid kontakta mig eller närmsta Ludvig & CO kontor.
Bästa hälsingar
Tor Nylinder
