fbpx
Alla nyheter / Marknadsinformation / Virkesbörsens årskrö...

Virkesbörsen 2021 – året som gått

Innan vi börjar med vår krönika vill vi bara säga,  Ja! traditionen fortsätter, alla våra medlemmar får gratis Guldannons fram till 16/1/2022. Du kan ta del av din Guldannons nu och utnyttja den när du vill under året. Klicka på den blåa knappen för att ta del av din Guldannons och läsa mer.

 

Låt oss börja med krönikan. 2021 blev på många sätt ett dramatiskt och intressant år. Pandemin satte fortsatt sin tydliga prägel på både ekonomin såväl som virkesmarknaden. På grund av den förvånansvärt snabba ekonomiska återhämtningen blev det istället brist på många varor under året och efterfrågan var större än utbudet. Bland annat på sågade trävaror. Det ledde till en enorm prisrusning i bland annat USA. Det ledde i sin tur till att vi såg marginaler för sågverken på 40-50%! Det har vi aldrig sett tidigare.

 

Skogsägare som sålde på ordinarie prislista fick inte del av uppgången på samma sätt som skogsägare som konkurrensutsatte sitt virke till alla potentiella köpare. Visst kan man förstå den frustration som en del skogsägare gav uttryck för men det gäller att vara lite om sig och kring sig i affären.

 

På Virkesbörsen gjorde vi så gott vi kunde för att sprida kunskap till alla skogsägare genom att ordna skogsägarkvällar och genom vår podd Virkesstudion (finns där poddar finns).

 

Återigen fick vi tydliga bevis för att det gäller att hålla sig uppdaterad och vara påläst som skogsägare. Vi på Virkesbörsen hjälper gärna alla våra medlemmar så gott vi kan och rekommenderar dem jämföra virkespriser, konkurrensutsätta sitt virke, värdera sitt virke och bli Primakunder om de vill för att ha stenkoll på marknaden.

 

Som Primakund hos Virkesbörsen kan man bland annat se verkliga avslutspriser i Sveriges alla kommuner. Med koden JULKLAPP  Får du just nu 20% rabatt på Primakund. Läs mer om Primakund här. Virkesbörsen är nu det enda stället som visar “riktiga” avslutspriser på virke. Det är inte bara unikt utan också helt i linje med att vi försöker åstadkomma en mer effektiv och transparent virkesmarknad.

 

Det ska ju vara enkelt och roligt att driva ett aktivt och lönsamt skogsbruk. En skogsägare som verkligen bevisade det är Per Pettersson i Skogsstyrelsens tidning Skogseko:s senaste nummer. Du hittar artikeln här. Tänk att det skiljde sig 700 000kr mellan anbuden! Vill du också vara säker på att göra en bra virkesaffär? Tveka inte på att vända dig till oss på Virkesbörsen.

 

Läs mer om hur du säljer virke på virkesbörsen här. Kom ihåg det är helt gratis att använda Virkesbörsen och du har helt fri prövningsrätt.  Nedan kan du se fler skogsägare som använt Virkesbörsen och vad de säger.

Under hösten lugnade virkesmarknaden ner sig men sågverken sågade fortfarande på kontrakt tagna tidigare och skogsägarna kan fortfarande göra väldigt bra virkesaffärer. 

 

När vi blickar framåt 2022 så har marknaden för sågade trävaror börjat stiga igen och de höga energipriserna lyfter bränsleveden och till viss del massaveden. Det gör att gallringar blir allt mer intressanta medan timret verkar ligga kvar på bra nivå. Även om du som skogsägare inte planerar för gallring eller slutavverkning i närtid gör du alltid rätt i att hålla dig uppdaterad och välinformerad. 

 

2021 blev nog också året när vi diskuterade än mer om skogens roll i samhället. Skogen är fantastisk och skapar så många olika värden. Jobb, vinster, kolinlagring och biologiska värden. Vi har nog inte sett slutet på den debatten som kan bli riktigt het inför valet nästa år. Däremot har vi nog bara sett början på nya spännande affärsmodeller och ersättningar till skogsägare. En tjänst som det bubblar mycket om är ersättning till skogsägare för den kolinlagring man gör. Det tror vi att det kommer hända mycket spännande kring nästa år.

 

Vi ser fram emot att få hjälpa dig i ditt skogsbruk även nästa år. Oavsett om du ska avverka eller bara vill hålla dig välinformerad. Med det önskar vi dig en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

 

PS! Glöm inte trycka på den blåa knappen och ta del av din Guldannons.

 

//Vännerna på Virkesbörsen

Tack! Vi hör av oss snart

Tack för din ansökan! Vi återkommar så snabbt vi kan