fbpx
Alla nyheter / Skogsägarskolan / Skogsägaren Daniel v...

Det skiljde 50% när Daniel skulle sälja virke 

 Daniel Johansson i Uppland tjänade flera hundra tusen på att konkurrensutsätta sitt virke inför en slutavverkning. Han tycker fler skogsägare borde göra det.  

Nedan följer en intervju med Daniel Johansson som gjordes i tidningen skogen. Du kan läsa original artikeln här

När Daniel Johansson skulle avverka sin 90 åriga granskog och började höra sig för om priser blev han först besviken.

 

– Min far gjorde en större avverkning för 20 år sedan och det är inte stor skillnad på priset han sålde för och priserna som jag fick, säger han.

 

Han är van från lantbruket och spannmålshandeln att konkurrensutsätta sin skörd. Där är det inte konstigt att som lantbrukare ringa runt bland olika köpare för att höra vilket pris de kan ge. Men han vet att det inte är riktigt samma tradition inom skogsbruket.

 

– I skogen är det lite tabu att göra så. Där kör man efter gamla vanor, säger han.

 

Genom sociala medier hade han kommit i kontakt med den digitala handelsplatsen Virkesbörsen och han bestämde sig för att konkurrensutsätta virket genom att lägga upp en annons där.

 

För att göra det behövde han en karta och en skogsbruksplan där han markerat vilka avdelningar som skulle avverkas. Därefter kunde han själv lägga upp annonsen på Virkesbörsen. Han tyckte inte att det var krångligt eller att det tog lång tid.

Daniel Johansson bjöd ut 2 300 kubikmeter virke, varav cirka 150 kubikmeter beräknades vara skadat av granbarkborre. Den största delen av volymen är med andra ord prima virke. Han fick in sex anbud, bland annat från ett företag som tänkte exportera hela volymen.

 

– Det var inte bara de vanliga köparna, dem man känner till. Jag fick anbud av köpare som jag inte ens visste fanns.

 

Enligt virkesbörsens vd Adam Aljaraidah har marknaden förändrats de senaste två åren. Köpare rör sig i nya områden.

 

– Det finns också flera svenska virkesköpare som exporterar timmer till andra marknader där priset är högre, säger han.

Men det går inte att generalisera och säga att det ena eller andra bolaget betalar bättre eller sämre.

 

– Det handlar om vem som har störst behov just nu. Den betalar också bäst. Det finns bara ett sätt för skogsägare att få rätt virkespris och det är att fråga alla möjliga aktörer på marknaden och det gör man när man konkurrensutsätter sitt virke, säger Adam Aljaraidah.

 

Anbuden som Daniel Johansson fick var inte helt lätta att jämföra. Olika köpare kan exempelvis använda olika enheter för virket, men han fick hjälp av Virkesbörsen med att analysera anbuden och han frågade också en skogs­kunnig bekant vad han tyckte.

 

Tre av dem låg högre i pris och det högsta var 50 procent högre än det lägsta. 

 

– Skulle jag inte använt Virkesbörsen hade jag missat den köpare som lämnade bäst anbud och jag hade gått miste om väldigt mycket pengar, förklarar Daniel Johansson.

 

Han påpekar att svenskt virke är efterfrågat på marknaden. Efter att flera generationer har vårdat skogen i 80 till 100 år tycker han också att svenska skogsägare ska se till att få ett bra pris för skogen. 

Tack! Vi hör av oss snart

Tack för din ansökan! Vi återkommar så snabbt vi kan