Virkesbörsen 2022 – året som gått

Rysslands invasionskrig mot Ukraina färgar 2022 på lite olika sätt. Alla påverkas av det mänskliga lidande som kriget för med sig men också rent ekonomiskt. Väst har stått enade mot Ryssland agerande och redan tidigt införde omfattande sanktioner mot Ryssland. Det satte bland annat stopp för ryskt virke in till Europa från både Ryssland och Belarus. Även om inte flödena stoppats direkt så har de nu fasats ut och det lär dröja in skogsindustriella bolag bygger in sina försörjningskedjor i Ryssland igen.
Det skapade en virkesbrist runt Östersjön i framförallt de länder som direkt är beroende av det ryska virket. Men likt ringar på vattnet spred sig efterfrågan och nådde till slut även Sverige. Virkesbörsen har sett en kraftig ökning i exporten av virke via plattformen och det har medfört en import av riktigt höga virkespriser till Sverige.
Priset på virke är betydligt högre i Baltikum, Polen och andra mer fjärran länder. Det gör att företag med god avans kan lägga virket på båt och skeppa det utomlands. Det innebär en stor förändring för den svenska virkesmarknaden som normalt är beroende av import för att klara försörjningen.
Mest har efterfrågan på björk stigit som betalts stadigt över 1000kr/m3fub i Baltikum stora delar av detta år. Virkesbristen runt Östersjön har fått priserna att stiga successivt i Sverige under hela året men med en avmattning för sågtimret under slutet av året.
I spåret av kriget har energipriserna rusat och elprisrekord rapporteras det om allt oftare. Det har i sin tu drivit upp efterfrågan på energisortiment från skogen som GROT och brännved. Det förekommer att energiproducenter betalar mer än massaindustrin och det stökar till det på virkesmarknaden.
Med stigande inflation har Kronan försvagats och det gynnar svensk skogsindustri som exporterar mycket. Stigande inflation har lett till stigande räntor som å andra sidan tynger byggandet och efterfrågan på sågtimmer.
Marginalerna för sågverken sjönk därför kraftigt under det tredje kvartalet om än från otroliga rekordnivåer kring 30%. Massaindustrin gör fortsatt bra marginaler och det lär leda till fler höjningar av massavedspriserna.
För Virkesbörsens räkning har det varit ett år fyllt av bra affärer och antalet medlemmar är nu över 40 000 stycken. I november lanserades helt automatiska och digitala skogsbruksplaner som blev en riktig succé. Det ger fler skogsägare möjlighet att driva ett aktivt och lönsamt skogsbruk. Klicka här för att generera en plan om du inte redan gjort det.
Virkesbörsen fortsätter att verka för ökad transparens och effektivitet på virkesmarknaden. För 2023 ser vi fortsatt goda möjligheter att sälja virke till höga nivåer och kanske blir 2023 året när skogsägarna mer strukturerat får ersättning för den koldioxid de binder? En spännande framtid väntar skogen som står trygg även i turbulenta tider.
PS! Vintertradtionen fortsätter! Gratis Guldannons till alla våra medlemmar. Glöm därför inte trycka på den blåa knappen och ta del av din Guldannons.
//Vännerna på Virkesbörsen