fbpx
Alla nyheter / Nyheter / Hur ska man sälja vi...

Hur ska man sälja virke? Försäljningsformer för att sälja virke!

 

Försäljningsformer av virke

Det finns fyra huvudsakliga sätt att sälja virke på. Vilket som passar dig bäst beror på många faktorer. Vi på Virkesbörsen tror på valfrihet och att du som skogsägare själv ska kunna bestämma den försäljningsform som passar dig bäst och som du känner dig mest bekväm med när du ska sälja virke. Nedan presenterar vi de fyra olika försäljningsformerna. Vi hoppas att du får nytta av guiden. Skulle du ha några frågor är du välkommen att kontakta oss. Självklart kan du på Virkesbörsen själv välja försäljningsform. Vi tror nämligen att en lyckad virkesaffär utgår från skogsägarens behov och önskemål.

Avverkningsuppdrag

Med denna försäljningsform låter skogsägaren virkesköparen sköta allt. Det kan låta bekvämt men du som skogsägare tar hela risken eftersom köparen drar av sina havda kostnader mot prislistan innan du får betalt. Prisättningen sker vid inmätning sker på industrin och det finns normalt möjlighet till förskottsbetalning.

Leveransvirke

Skogsägaren säljer virket fritt bilväg och står själv för avverkning och transport till bilväg. Priset sätts normalt efter prislista. Det gör apteringen viktig och denna köpform passar därför den insatte och aktive skogsägaren. Du som skogsägare tar risken vid prissättning men kontrollerar ju själv kostnaden för avverkning och skotning. Det är dock viktigt att göra upp avtalet med köparen innan man påbörjat huggningen för att kunna kunna aptera virket rätt.

Leveransrotköp

En relativt okänd försäljningsformform där skogsägaren får ett fast pris netto i kr/m3fub oavsett sortiment och kvalité. Det gör det enkelt att jämföra anbud och köparen är med och delar på risken. Försäljningsformen gynnar den köpare som kan få ut en hög timmerandel och är duktig i skogen.

Rotpost

För att kunna använda denna försäljningsform behöver det aktuella beståndet mätas upp (stämplas) och det är en kostnad som markägaren får ta. Fördelen är dock att man vet ”exakt” vad som säljs och skogsägaren får in anbud i totalt netto. Skogsägarens risk är liten och normalt god möjlighet att få betalt i förskott.

Viktigt att tänka på när du ska sälja virke

Ovan har vi presenterat de fyra olika försäljningsformerna som Virkesbörsen erbjuder när det kommer till att sälja virke. Vilken försäljningsform som lämpar sig bäst till din avverkning är svårt att avgöra på rak hand, då alla skogar är unika och har olika förutsättningar. Självklart så hjälper vi mer än gärna till när du ska sälja ditt virke, så tveka inte på att höra av dig till oss om du skulle ha några frågor eller funderingar kring detta. Du kan nå oss på 08-33 99 44 eller info@virkesborsen.se

Prenumerera på vårt marknadsbrev!

Tack! Vi hör av oss snart

Tack för din ansökan! Vi återkommar så snabbt vi kan