fbpx
Alla nyheter / Skogsägarskolan / Skogsägaren Mårten v...

Det skiljde 356 000 kr (34%) när Mårten skulle sälja virke 

När skogsägaren Mårten skulle sälja virke valde han att använda Virkesbörsen. Mårten fick in 6 anbud och det skiljde sig 356 000 kr (34%) mellan det högsta och lägsta anbudet. 

När skogsägaren Mårten Karlsson från Årjäng skulle sälja virke valde han att testa Virkesbörsen.

 

”Vi har alltid sålt till ett och samma bolag när vi avverkat eller gallrat så nu var det dags att se om vi fått rätt pris eller inte under alla dessa år.”

 

Mårten skapade enkelt en annons och presenterade sitt virke på ett bra sätt. Virkesbörsens skogsexperter hjälpa även till med några små detaljer i annonsen.

 

”Det var väldigt enkelt att skapa annonsen och man fick väldigt bra hjälp. Hela tiden har man en kontaktperson hos Virkesbörsen som kan hjälpa till och svara på frågor”

 

Han fick in flera anbud (6 st) och när Mårten tillsammans med Virkesbörsen analyserade de olika anbuden visade det sig att det skiljde 356 000 kr mellan den som lämnade högst respektive lägst anbud!

20220324_155309

Mårten kunde enkelt välja köpare genom systemet och fick sedan ett avtalsförslag av den köpare han hade valt. Själva affären går mellan skogsägaren och köparen, det vill säga Virkesbörsen är inte avtalspart. 

 

”Jag valde enkelt köpare och fick sedan kontakt med den köpare jag valt för att diskutera avtalsförslaget”

 

Nu är affären färdig och Mårten väntar på att få skogen avverkad. Angående den stora prisskillnaden säger Mårten så här

 

”Man blir ju väldigt chockerad över att det kan skilja så mycket, vad hade hänt om jag inte använde Virkesbörsen? Jag hade gått miste om väldigt mycket pengar”

 

”Jag rekommenderar alla skogsägare att använda Virkesbörsen, det är gratis och du har helt fri prövningsrätt, det vill säga är du inte nöjd med anbuden kan du bara tacka nej” Fortsätter han. 

 

Att det skiljer så mycket mellan de olika köparna är väldigt vanligt och ser ut på nästan samma sätt i hela landet. 

 

”Kollar vi på Virkesbörsens statisk så skiljer det sig ca 29% i genomsnitt mellan högsta och lägsta anbudet, säger Adam Aljaraidah, VD på Virkesbörsen. 

Mårten fick självklart läsa denna text innan vi publicera den! 

Virkesbörsen är en digital marknadsplats för skogsråvara/virke där skogsägare lägger ut gallringar och slutavverkningar för att ta in anbud från alla potentiella köpare. Virkesbörsen är kostnadsfritt för skogsägare och säljaren har alltid fri prövningsrätt. Det vill säga är inte säljaren nöjd med anbuden kan han/hon tacka nej utan kostnad. Skogsägaren kan alltså välja vilket anbud som helst och måste inte sälja. 

 

På Virkesbörsen får du även hjälp med att jämföra anbuden, en genom läsning av avtalet om du väljer en köpare samt rådgivning runt hela affären. 

 

Att göra en bra annons på Virkesbörsen är enkelt med information ur skogsbruksplanen eller annan information. Vi hjälper dig gärna med din annons Har du några frågor är du alltid välkommen att kontakta Virkesbörsen. Du når oss på 08-33 99 44 eller på info@virkesborsen.se Du kan även chatta med oss. 

 

Läs gärna en längre intervju med Per Pettersson i Skogsstyrelsens tidning Skogseko. 

Tack! Vi hör av oss snart

Tack för din ansökan! Vi återkommar så snabbt vi kan