Skogskompis
Posted: 6 mars 2020

Skogskompis - Hälsingefuran

Hälsingefura, eftertraktat av många. Det finns många saker som man förknippar med Hälsingland. Allt från lutande ängslador i älvdalarnas delta, Lill-babs och Järvsö till Hälsingefuran. Och just Hälsingefuran tittar vi lite närmare på i detta avsnitt av Skogskompis. Att komma till Hälsingland och se de fina tallskogar som landskapet kan stoltsera med ger för mig hopp om en kvalitativ och hållbar råvara som har använts under lång tid och fortfarande allt jämt är populär. Både att timra och bygga hus med, men även i inredningsdetaljer, möbler mm.

Att just denna råvara är så väl förknippat med detta område beror till stor del på att förutsättningar både vad gällande klimat och rätt jordmån. Detta skapar gynnsamma förutsättningar för träden att ska den kvalitet som man vill ha för timmerhus och snickerivirke.

För att se vad hälsingefuran används till har vi tagit oss till butiken Sekelskifte i central Stockholm. På plats träffar Carl Johan Sekelskiftes egna möbelsnickare, Hampus Persson. Hampus passar på att berätta om Sekelskiftes sortiment och virkes ursprung och vilka kunder som exempelvis köper lister, socklar osv.