Virkesstudion
Posted: 16 april 2019

Virkesstudion #5 - Ny Teknik

Denna vecka diskuterar Virkesbörsens Carl Johan Moberg och Per Hedberg hur tekniska hjälpmedel kan tillämpas i skogen och hur detta kan gynna skogsägare och underlätta delar av arbetet med sin skog.

Nörderi kan ta sig i många uttryck och Virkesstudion har enligt vissa personer kategoriserats som skogligt nörderi, vilket vi tycker är extra roligt, då skogen är någonting vi sannerligen brinner för! Därför tycker Carl Johan att det är extra festligt med att Länsstyrelsen Östergötland gjort en egen podcast om just skogen i Östergötland. För den som är intresserad av vad den har att erbjuda så återfinns den här. Enligt Per så återfinns även världens vackraste skog i Östergötland, nämligen Ekoparken Omberg som förvaltas av Sveaskog.

Virtual Reality blir allt vanligare och vårt grannland Finland ligger i framkant när det kommer till att tillämpa detta inom skogen.

En annan spaning är att det inte är omöjligt att skogsförvaltare och rådgivare i framtiden kommer att ha med sig 3D-kameror i skogen för att filma och på så sätt ge en bättre överblick till markägaren. Även möjligheten att markera vindfällen direkt i sin smarta-klocka är innovationer som är efterlängtad och välkommen!

Vi får inte glömma bort att drönare också kan underlätta skogsbruket. I slutet av avsnittet så har vi fått ta del av en drönarfilm som en kund har skickat in till oss.

Angående rådande läget på marknaden så ser vi framförallt i södra Sverige att lagren är fulla, då utbudet under hösten varit stort. Detta har i sin tur lett till att man öppnat massavedsterminaler.

SCA köper skogsmark i Baltikum kort efter Södras förvärv, men rykten säger även att dom var intresserade av Bergvik Skog också.

Priset på barrmassa i Baltikum har även sjunkit dom senaste veckorna vilket är en indikation som eventuellt kan påverka svenska skogsägare, då de baltiska skogarna fungerar som en spotmarknad mot Sverige.