Virkesstudion
Posted: 26 maj 2019

Virkesstudion #10 - Skogsbank

Vi är stolta att meddela att Virkesbörsen precis har lanserat ny tjänst, nämligen ”Hitta skogsbank”. Som skogsägare är det inte alltid lätt att ha koll på allting runt sitt skogsbruk, därför har vi tagit fram en jämförelsetjänst där du enkelt kan gå in och se vilken ränta som de olika bankerna erbjuder för sina skogskonton. Den är helt gratis för alla användare.

Men varför är då ett skogskonto viktigt? Skogskontot kan användas som ett verktyg för att jämna ut inkomsterna från skogen, då kassaflödet sällan är jämt. Ofta så får du som skogsägare en stor summa pengar när du avverkar och säljer din skog, därför är det extra viktigt att ha koll och säkerställa att du får rätt ränta, då uttagen ofta sker över en 10-års period.

Detta är som sagt ett av många steg för att säkerställa att du som skogsägare får rätt betalt för din skog. Genom att sälja ditt virke på Vikresbörsen ser du också till att nå ut till hela marknaden och alla köpare i ditt område. Klicka här för att sälja ditt virke.

Riksbanken lämnade reporäntan oförändrad. Detta innebär att vi stannar kvar på minusränta och detta i kombination med den svaga kronan gynnar många skogsbolag vilket framgår i kvartalsrapporterna då många är exportorienterade.

Är du nyfiken på hur det går för de svenska skogsbolagen? Varje kvartal sammanställer vi en kvartalsjämförelse över den svenska marknaden, den kan du självklart få om du meddelar oss på virkesstudion@virkesborsen.se

Snart är det sommar, vilket innebär att vi kommer att befinna oss på de två största skogsmässorna i Sverige. SkogsElmina den 6-8 juni och SkogsNolia den 13-15 juni, om du har vägarna förbi så tycker vi verkligen att ni ska komma och säga hej!

Virkesstudion är vår egna kanal där Carl Johan Moberg och Per Hedberg sätter sig ner för att diskutera vad som händer på virkesmarknaden och tar upp stora som små händelser som kan påverka det aktuella marknadsläget, samt att de också ger sina synpunkter och infallsvinklar till skogsägare. Har du frågor eller förslag på ämnen som borde diskuteras? Tveka inte på att höra av dig till oss på virkesstudion@virkesborsen.se