Virkesstudion
Posted: 26 februari 2020

Virkesstudion #26 – Besök på Föreningen Skogens nya kontor

I detta avsnitt så besöker Per och Carl Johan föreningen Skogens nya kontor för att spela in avsnitt 26 av Virkestudion. På plats finns även Bengt Ek, chefredaktör och generalsekreterare för tidningen Skogen som berättar om flytten och det nya kontoret. Utöver detta så skall även Virkesbörsen iväg på olika events i mars månad, blad annat på skogsägarkvällar med sparbanken i Södermanland och delta på Sydsvenskt skogsbruk 6/3 2020.

Vintern 2019/2020 har lyst med sin frånvaro i många delar av landet vilket har resulterat i att det blivit väldigt blött ute i skogarna. Detta är något som både Per och Carl Johan belyser och vad du som skogsägare bör tänka på. 

Enligt IVA:s senaste analys så behövs ett aktivt skogsbruk för att Sverige ska bli klimatneutralt är 2045. Detta är något som vi på Virkesbörsen stått bakom sedan dag ett och vår filosofi är att ett aktivt och ett lönsamt skogsbruk verkligen går hand i hand med varandra.

Tidningen skogen har i sitt senaste nummer skrivit om det ”nya” klassningssystemet för massaved, prima och sekunda. (Skogskompis har tidigare gjort ett reportage hos Biometria i Uppsala i samband med lanseringen av detta) I deras reportage har de frågade både köpare och säljare, stora som små om hur de upplever det nya systemet och även tittat på prisskillnaderna mellan de olika klasserna.

Carl Johan och Bengt diskuterar även månadens fråga i tidningen Skogen: ”Är skogsägarna för flata?”
Här framkommer spännande respons från medlemmarna som valt att svara i undersökningen men även från köpare. Utöver detta så berättar Bengt om att andelen leveransvirke från självverksamma skogsägare har minskat kraftigt under de senaste 10 åren, vilket går att läsa mer om i nästa nummer av tidningen Skogen. Samtidigt så har vi sett ett litet trendbrott i detta i samband med granbarkborren.

Framöver så kommer föreningen Skogen även arbeta med skogsnäringsveckan (3:e veckan i april) och skogen dag i riksdagen, där alla medlemmar är välkommen för att diskutera aktuella skogsfrågor. Under skogsnäringsveckan så kommer även föreningen Skogen att uppmärksamma speciella insatser för branschen som är värda att lyftas fram.

Har du frågor, synpunkter eller förslag på ämnen vi borde ta upp i Virkesstudion? Tveka inte på att höra av dig till oss på virkesstudion@virkesborsen.se