Virkesstudion
Posted: 26 maj 2019

Virkesstudion #7 - Lönsamma virkesaffärer

I detta extra långa avsnitt av Virkesstudio med Per Hedberg och Carl Johan Moberg så diskuterar dom kring lönsamheten runt själva virkesaffären och varför det är viktigt att du som skogsägare också bör vara intresserad.

Per lyfter fram en intressant poäng gällande sitt skogsbruk, nämligen att försöka tajma åtgärder beroende på hur marknaden ser ut, detta då skogsägande är en långsiktig process. Carl Johan instämmer och menar på att skogsägande inte är lika fluktuerande som exempelvis börsen och att pricka ”rätt” är något lättare med skog, förutsatt att man följer marknaden.

2018 var verkligen ett bra år för skogsägare och priserna var på topp, och enligt den senaste BNP-prognosen för 2019 så kommer den bli något lägre jämfört med 2018. Detta syns extra tydligt kvartalsrapporten från de stora skogsbolagen som visade på bra resultat och god lönsamhet under 2018. Tittar vi på prognoserna från de ledande instituten så ser tillväxten ut att komma tillbaka 2020 och 2021.

Blickar vi utåt mot världen så är det också viktigt att hålla koll på handelskriget mellan Kina och USA och se vad det kan få för följder, då saker och ting utvecklar sig otroligt snabbt. Även BREXIT står för dörren och det återstår att se hur detta kommer att påverka den svenska skogsindustrin, då England är en stor marknad för sågade trävaror. Konsekvensen av ett uttåg från EU kommer innebära att det blir svårt att exportera till England.

En indikation från den Svenska virkesmarknaden är att köparna är betydligt mer försiktiga nu än vad dom var förra året. Stora lager, granbarkborre och vindfällen är några faktorer som påverkar inköpsorganisationen. Samtidigt så är maskinresurserna också uppbokade vilket försvårar köp och sälj-processen för många bolag och skogsägare, speciellt i storm och granbarkborre-drabbade områden. Utöver detta så är maskinförare en stor brist överlag.

Vi vill återigen passa på att slå ett slag för Skogsvårdstorget, det är helt kostnadsfritt och vi skickar ut din förfrågan till alla anslutna parter. Kostanden läggs på entreprenören som eventuellt väljer att öppna uppdraget och inte på dig som skogsägare. Vi har ett härligt exempel på en skogsägare som sköte efter maskinresurser för ett tag sedan och inom några veckor hade hen fått svar från tre olika entreprenörer.

En fråga som återkommer till oss på Virkesbörsen är vilka olika kontraktformer som finns när det kommer till virkesförsäljning. Vi har därför gjort en sammanställning här, där du kan läsa vad avverkningsuppdrag, leveransvirke, leveransrotköp och rotpost innebär.

Virkesstudion är vår egna kanal där Carl Johan Moberg och Per Hedberg sätter sig ner för att diskutera vad som händer på virkesmarknaden och tar upp stora som små händelser som kan påverka det aktuella marknadsläget, samt att de också ger sina synpunkter och infallsvinklar till skogsägare. Har du frågor eller förslag på ämnen som borde diskuteras? Tveka inte på att höra av dig till oss på virkesstudion@virkesborsen.se